Concerten

Door Corona zijn de concerten van 2020 niet door gegaan. Als het allemaal meezit na de zomer van 2021 hopen we mee te kunnen doen aan:

Oratorio de Noël

Ronald Slager gaat met de Nije Symfony werken van Saint-Saëns uitvoeren. Saint-Saëns overleed 100 jaar geleden. Koninklijk Toonkunstkoor Concordia is uitgenodigd om de koorpartij van  “Het Oratorio de Noël” te zingen. Dit is een werk voor zangsolisten, koor, strijkorkest, orgel en harp. Het orgel is een belangrijk onderdeel.

En: het Adema- orgel van de Bonifatiuskerk wordt in het najaar feestelijk ingewijd, na een restauratie van 3 jaar. Een heel mooi samenkomen van te vieren feestelijkheden. Voor het koor een makkie:  het aandeel voor koor is ongeveer 15 van de 40 minuten.

Na de pauze wordt de Orgelsymfonie (nr 3) van Saint-Saëns uitgevoerd, met Peter van der Zwaag als organist.

Meer informatie over de Nije Symfony en dit project: https://nijesymfony.nl/

Mattheüspassie

Het uitvoeren van de Mattheüspassie van J.S.Bach wordt doorgeschoven naar 10-4-2022.

Brahms en Poulenc

In het najaar 2022 zullen we, zoals eerder gepland voor komend najaar,  het  “Gloria” van Francis Poulenc en “Ein Deutsches Requiem” van Johannes Brahms uitvoeren, met begeleiding  van het Grieg pianoduo: Elles van der Heide en Siebert Nix. Uiteraard ijs en weder dienende.

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u eerst informatie over de Sunrise Mass van Ola Gjeilo, en vervolgens een overzicht van de concerten die we in de afgelopen jaren hebben gegeven.

Over  Ola Gjeilo en zijn Sunrise Mass

Ola Gjeilo (1978) werd geboren in Skui in Noorwegen, maar woont en werkt al sinds 2001 in New York. Hij ging daar naar toe om compositie te studeren aan de Juilliard School, een conservatorium voor uitvoerende kunsten. Hij studeerde er af nadat hij ook nog twee jaar aan het Royal College of Music in Londen had gestudeerd. Hij schrijft veel muziek voor koor, orkest en piano. Als pianist neemt hij veel geïmproviseerd werk op en is iemand als Keith Jarrett een grote inspiratiebron voor hem.

In zijn Sunrise Mass (2008) probeert hij de ontwikkeling van het meest transparante en ruimtelijke naar iets volstrekt aards en tastbaars tot stand te brengen. De muziek gaat van vaag onschuldig naar emotioneel en dramatisch en is daarmee een metafoor voor de menselijke ontwikkeling van kind naar volwassene.

Het wordt hiermee ook een spirituele reis: een positieve ontwikkeling waarin conflicten en dissonanties als het ware transcenderen en je verder brengen, niet door ze te vermijden  maar door er doorheen te gaan. Ook door aan de klassieke delen (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus & Agnus Dei) niet-Latijnse titels te geven (The Spheres, Sunrise, The City en Identity & The Ground) creëert Gjeilo een structuur los van de tekst, een metafysische reis los van de aarde

Na een eenvoudig maar effectief begin komt het werk uiteindelijk, na een spanningsvol middendeel uit bij de absolute vrede, rust en opluchting van The Ground (het Agnus Dei). De muziek is niet langer zwevend in sferen, stijgend met de zon, bruisend in de stad of zichzelf aan het ontdekken, maar beeldt nu de eenheid uit tussen mensheid en aarde. De reis is voltooid.

 

Eerdere concerten van Concordia:

vrijdag 22 november 2019                                                                                                                                              ‘Messa da Requiem’ van Giuseppe Verdi

zaterdag 4 mei 2019
‘Requiem’ van Christopher Wood (nadere gegevens zie flyer, artikel in het Friesch Dagblad en recensie in de Leeuwarder Courant)

donderdag 22 november 2018
samen met operakoor Amadeus: ‘Canto General’ van Mikis Theodorakis (nadere gegevens zie flyer, ons promotiefilmpje op YouTube en het artikel in de Leeuwarder Courant over de Canto en onze uitvoering ervan)

zondag 17 december 2017
‘Weihnachtsoratorium’ van Johann Seb. Bach (nadere gegevens zie flyer)

vrijdag 10 maart 2017
‘Messe Nr. 2 in G-Dur’ van Franz Schubert, ‘Nänie’ van Johannes Brahms, ‘Symfonische dansen Nrs. 1 & 4’ van Edvard Grieg en ‘Mass’ van Steve Dobrogosz (zie flyer).
Voor de recensie in de Leeuwarder Courant klik hier.

zondag 6 november 2016
‘Messe in C’ van Josef Rheinberger, ‘Dona nobis pacem’ van Peteris Vasks, ‘Kol nidrei’ van Max Bruch, met als solist de jonge cellist Caspar Westerman, en ‘Sunrise Mass’ van Ola Gjeilo (zie flyer)

zondag 20 maart 2016
‘Matthäus Passion’ van Johann Seb. Bach in de bewerking dd. 1841 van Felix Mendelssohn Bartholdy (zie flyer)

vrijdag 27 november 2015
‘Requiem in C’ van Charles Gounod en ‘Mis in D’ van Antonin Dvorak (zie flyer)

woensdag 29 april 2015
samen met operakoor Amadeus: ‘Elias’ van Felix Mendelssohn Bartholdy (zie flyer)

zondag 2 november 2014 (Allerzielen)
‘Ein deutsches Requiem’ van Joh. Brahms (zie flyer)

zondag 4 mei 2014 (Dodenherdenking)
‘Memoriam Facimus’ en ‘Gebed om vrede’ beide van Bernard Smilde (zie flyer)

woensdag 13 november 2013
‘Requiem’ van Wolfgang Amadeus Mozart (zie flyer)

donderdag 21 maart 2013
‘Messiah’ van Georg Friedrich Händel (zie flyer)

zondag 28 oktober 2012
‘Carmina Burana’ van Carl Orff (zie flyer)

Goede Vrijdag 6 april 2012
‘Matthäus Passion’ van Johann Sebastian Bach (zie flyer)

vrijdag 18 november 2011
‘Stabat Mater’ van Josef Gabriel Rheinberger, ‘Missa Festiva’ van Alexander Gretchaninoff, ‘Requiem’ van Bob Chilcott (Nederlandse premiëre), en ‘The Lord is my Shepherd’ van John Rutter (zie flyer)

zaterdag 9 april 2011
‘Die Passion’ van Heinrich von Herzogenberg (zie flyer)