Concerten

Ons eerstvolgende concert is op zaterdagmiddag 18 maart 2023, aanvang 14.30 uur. We voeren dan uit ‘Sunrise Mass’ van Gjeilo en ‘Mass’ van Dobrogosz.

Ola Gjeilo (1978) werd geboren in Skui in Noorwegen, maar woont en werkt al sinds 2001 in New York. Hij ging daar naar toe om compositie te studeren aan de Juilliard School, een conservatorium voor uitvoerende kunsten. Hij studeerde daar af nadat hij ook nog twee jaar aan het Royal College of Music in Londen had gestudeerd. Hij schrijft veel muziek voor koor, orkest en piano. Als pianist neemt hij veel geïmproviseerd werk op en is iemand als Keith Jarrett een grote inspiratiebron voor hem. 

In zijn Sunrise Mass (2008) probeert hij de ontwikkeling van het meest transparante en ruimtelijke naar iets volstrekt aards en tastbaars tot stand te brengen. De muziek gaat van vaag onschuldig naar emotioneel en dramatisch en is daarmee een metafoor voor de menselijke ontwikkeling van kind naar volwassene. Het wordt hiermee ook een spirituele reis: een positieve ontwikkeling waarin conflicten en dissonanties als het ware transcenderen en je verder brengen, niet door ze te vermijden  maar door er doorheen te gaan. Ook door aan de klassieke delen (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus & Agnus Dei) niet-Latijnse titels te geven (The Spheres, Sunrise, The City en Identity & The Ground) creëert Gjeilo een structuur los van de tekst, een metafysische reis los van de aarde. Na een eenvoudig maar effectief begin komt het werk uiteindelijk, na een spanningsvol middendeel uit bij de absolute vrede, rust en opluchting van The Ground (het Agnus Dei). De muziek is niet langer zwevend in sferen, stijgend met de zon, bruisend in de stad of zichzelf aan het ontdekken, maar beeldt nu de eenheid uit tussen mensheid en aarde. De reis is voltooid.

Steve Dobrogosz werd in 1956 geboren in Raleigh in North Carolina (VS). Na de middelbare school studeerde hij aan het Berklee College of Music in Boston, Massachussets. Hij werd daar opgeleid tot klassiek pianist, maar was tegelijkertijd gefascineerd door de populaire muziek. In 1978 vertrok hij naar Stockholm waar hij actief werd in de Scandinavische jazzscene als pianist en componist. Hij trad veel op en maakte enkele cd’s. In de pers werd hij wel vergeleken met Cole Porter en George Gershwin: “Dobrogosz’s songs zijn melodische meesterwerken, met een harmonisch raffinement, zelden vertoond in de muziek van vandaag.”
Vanaf de negentiger jaren legde hij zich meer toe op genoteerde composities en zijn reputatie als moderne vertegenwoordiger van een traditionele, tonale lyrische stijl begon te groeien. 
In 1992 voltooide hij zijn eerste grote koorwerk ‘Mass’, dat Concordia in dit concert zal uitvoeren. Toen Dobrogosz besloot deze mis te componeren wilde hij dat volgens zijn eigen ideeën doen. Hij luisterde zo min mogelijk naar missen van andere componisten. Zijn Pools- orthodoxe opvoeding leverde hem de benodigde religieuze bagage. Het resultaat doet bijna archaïsch aan, lonkt hier en daar naar grootsheid, maar keert toch steeds terug naar het kleine, het intieme. 
Hiermee is ‘Mass’ een bijzondere compositie geworden, klassiek in die zin dat de oorspronkelijke Latijnse misteksten (Kyrie, Gloria etc.) gebruikt zijn maar op muziek die geïnspireerd is door de jazz. Zo kent het werk voortdurend tempowisselingen en chromatische elementen, maar zijn er ook passages die gewoon klassiek aandoen en juist sterk doen denken aan de oude Gregoriaanse muziek. 

Eerdere concerten van Concordia

vrijdag 4 november 2022
‘Gloria’ van Francis Poulenc en ‘Ein deutsches Requiem’ van Johannes Brahms (voor nadere gegevens zie flyer)

zondag 14 april 2022
‘Matthäus Passion’ van Johann Sebastian Bach, door Concordia opgedragen aan haar repetitor/pianiste Griet Talsma (voor nadere gegevens zie flyer)

zaterdag 27 november 2021
‘Oratorio de Noël’ van Camille Saint-Saëns

vrijdag 22 november 2019 
‘Messa da Requiem’ van Giuseppe Verdi (voor nadere gegevens zie flyer)

zaterdag 4 mei 2019
‘Requiem’ van Christopher Wood (voor nadere gegevens zie flyer, artikel in het Friesch Dagblad en recensie in de Leeuwarder Courant)

donderdag 22 november 2018
samen met operakoor Amadeus: ‘Canto General’ van Mikis Theodorakis (nadere gegevens zie flyer, ons promotiefilmpje op YouTube en het artikel in de Leeuwarder Courant over de Canto en onze uitvoering ervan)

zondag 17 december 2017
‘Weihnachtsoratorium’ van Johann Seb. Bach (nadere gegevens zie flyer)

vrijdag 10 maart 2017
‘Messe Nr. 2 in G-Dur’ van Franz Schubert, ‘Nänie’ van Johannes Brahms, ‘Symfonische dansen Nrs. 1 & 4’ van Edvard Grieg en ‘Mass’ van Steve Dobrogosz (zie flyer).
Voor de recensie in de Leeuwarder Courant klik hier.

zondag 6 november 2016
‘Messe in C’ van Josef Rheinberger, ‘Dona nobis pacem’ van Peteris Vasks, ‘Kol nidrei’ van Max Bruch, met als solist de jonge cellist Caspar Westerman, en ‘Sunrise Mass’ van Ola Gjeilo (zie flyer)

zondag 20 maart 2016
‘Matthäus Passion’ van Johann Sebastian Bach in de bewerking dd. 1841 van Felix Mendelssohn Bartholdy (zie flyer)

vrijdag 27 november 2015
‘Requiem in C’ van Charles Gounod en ‘Mis in D’ van Antonin Dvorak (zie flyer)

woensdag 29 april 2015
samen met operakoor Amadeus: ‘Elias’ van Felix Mendelssohn Bartholdy (zie flyer)

zondag 2 november 2014 (Allerzielen)
‘Ein deutsches Requiem’ van Joh. Brahms (zie flyer)

zondag 4 mei 2014 (Dodenherdenking)
‘Memoriam Facimus’ en ‘Gebed om vrede’ beide van Bernard Smilde (zie flyer)

woensdag 13 november 2013
‘Requiem’ van Wolfgang Amadeus Mozart (zie flyer)

donderdag 21 maart 2013
‘Messiah’ van Georg Friedrich Händel (zie flyer)

zondag 28 oktober 2012
‘Carmina Burana’ van Carl Orff (zie flyer)

Goede Vrijdag 6 april 2012
‘Matthäus Passion’ van Johann Sebastian Bach (zie flyer)

vrijdag 18 november 2011
‘Stabat Mater’ van Josef Gabriel Rheinberger, ‘Missa Festiva’ van Alexander Gretchaninoff, ‘Requiem’ van Bob Chilcott (Nederlandse premiëre), en ‘The Lord is my Shepherd’ van John Rutter (zie flyer)

zaterdag 9 april 2011
‘Die Passion’ van Heinrich von Herzogenberg (zie flyer)