Repetitor

Griet Talsma 75-jaar lid en repetitor.

Door Covid-19 heeft Concordia twee jaar moeten wachten met het uitvoeren van de Matthäus Passion, maar dat geeft het koor wel de gelegenheid deze uitvoering op te dragen aan het 75-jarig lidmaatschap van erelid Griet Talsma, die inmiddels een indrukwekkende staat van dienst heeft opgebouwd. Geboren in 1929 kwam zij in 1947 als 18-jarige sopraan bij Concordia op verzoek van dirigent George Stam van wie zij toen orgel- en pianoles had. En vanaf 1951 was zij ook als begeleider en repetitor bij het koor betrokken. Na haar Staatsexamens A piano en orgel in 1950 en 1952 werd zij in 1954 aangesteld als organist in de St. Vituskerk in Stiens, een functie die zij meer dan 60 jaar heeft vervuld! In februari 2015 is dat daar uitgebreid gevierd.
Daarna heeft zij nog pianoles gehad bij Jaap Spaanderman in Amsterdam om in 1956 het Staatsexamen B piano te halen. Haar hele leven heeft zij piano- en orgelessen gegeven en heeft zij koren in heel Friesland begeleid, en dat alles naast haar bestaan als moeder van zes kinderen! Voorwaar een bijzondere prestatie voor een meisje dat in 1929 werd geboren in een gewoon tuindersgezin.
Het opdragen van deze Matthäus-uitvoering aan Griet Talsma is ook zeker op zijn plaats als men bedenkt dat zij in al die jaren vele malen tijdens de uitvoeringen het orgel heeft bespeeld. Haar eerste concertbegeleiding was in 1958 bij de Hohe Messe van Bach in de Grote Kerk in Leeuwarden en vanaf 1960 heeft zij tientallen malen de Matthäus Passion begeleid, niet alleen in de Grote Kerk, maar ook in de Dominicuskerk, de Bonifatiuskerk en de Grote Kerk in Workum. Ook uitvoeringen van de Johannes Passion, het Weihnachtsoratorium en de Messiah heeft zij meerdere malen mogen ondersteunen, maar haar grote liefde bleef toch de Matthäus. De laatste keer dat zij daarbij het orgel bespeelde was bij de uitvoering door Concordia in 2002 onder leiding van de toenmalige dirigent Anne Sollie. En laat Anne Sollie nu net degene zijn die sinds Covid-19 het stokje van haar heeft overgenomen als repetitor van Concordia op de wekelijkse repetitieavonden. Maar zelfs nu nog komt zij af en toe het koor begeleiden tijdens de repetities. Want ook al is ze inmiddels 92, ze kan het gewoon niet laten!

Opgericht in 1874 bestaat Concordia nu bijna 150 jaar. En gedurende meer dan de helft van die tijd is Griet Talsma een constante factor geweest. Vele zangers en zangeressen heeft zij langs zien komen, 15 dirigenten heeft zij meegemaakt, maar 75 jaar lang was daar Griet Talsma als het ultieme rustpunt waar dirigent en leden altijd op konden vertrouwen. Het is volkomen terecht dat zij nu, op 10 april om 14.30 uur in de St. Bonifatiuskerk, als eregast aanwezig zal zijn bij de Matthäus Passion.