Concerten

Jubileumconcert op 24 november 2024: Earth Canto

Koninklijk Toonkunstkoor Concordia bestaat 150 jaar!
In dit kader wordt ‘Earth Canto’ uitgevoerd, een muziekstuk dat speciaal voor deze gelegenheid is gecomponeerd door onze dirigent/componist Tjalling Wijnstra.

Hij maakt in deze Canto gebruik van gedichten van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson. Zij vertolkte in de 19e eeuw haar verwondering over de schoonheid en onbeheersbare kracht van de natuur.
De componist wil zijn bezorgdheid uiten over het voortbestaan van de aarde en oproepen tot meer respect en liefde voor de natuur waarvan de mens zelf deel uitmaakt. ‘Earth Canto’ is daarmee een boodschap van zorg en hoop, een oproep om het tij te keren.

De uitvoering is op zondagmiddag 24 november dit jaar, in de Harmonie in Leeuwarden, aanvang 14.30 uur.
Op deze zondagmiddag beleven wij de première van ‘Earth Canto’.
De uitvoerenden zijn:
Dirigent en componist Tjalling Wijnstra
Koninklijk Toonkunstkoor Concordia
Sopraansolist Aylin Sezer
Orkestbegeleiding Filharmonie Noord

Podcast over Earth Canto

Hoe het gehele proces van ‘Earth Canto’ tot stand komt, gaan we volgen via een podcast-serie.
Om deze serie te kunnen bekostigen is een crowdfunding opgestart. Elke bijdrage welkom! Doneren kan simpelweg via de volgende link: https://steunactie.nl/actie/ongekend-mooie-podcast-het-creatieve-proces-achter-een-compositie/-33260
Er worden vier afleveringen gemaakt met elk een eigen invulling. Host in de podcast is Marc Queré, de technische uitvoering is in handen van Jeffrey Smienk.

Aflevering 1, Titel: Earth Canto
In de eerste aflevering gaat Tjalling in gesprek met Marc over wie hij is, zijn diepere beweegredenen,
zijn inspiratie, de gedichten van Emily Dickinson en wat verder nog op tafel komt.

Aflevering 2, Titel: Een kijkje in de keuken van Concordia.
Wat zijn door de jaren heen de hoogtepunten geweest, maar vooral ook de hobbels. Hoe heeft het koor steeds weer op kunnen bloeien. Wat maakt dat mensen zolang lid blijven. Wat biedt het zingen in een koor je? Is het bv. de verbinding, de beleving of wat? In deze aflevering komen koorleden aan het woord, die al langer zingen bij Concordia. Wat waren door de jaren heen de hoogte- en dieptepunten? We vragen koorleden om hierover in de podcast in gesprek te gaan met elkaar en de host.

Aflevering 3, Titel (nog onbekend)
De verbinding met jeugd, jongeren in de leeftijd van de middelbare school. Tjalling vertelt zijn verhaal vanuit zijn zorgen over de aarde. De aarde is zo mooi, laten we die vooral behouden en er goed voor zorgen. Dat is de verbindende factor/ de brug met jongeren, die het zullen moeten doen met de aarde zoals wij die aan hen nalaten. Jongeren maken zich daar ook zorgen over. Het Stedelijk Gymnasium heeft drie leerlingen bereid gevonden om mee te werken aan een klein project, dat afgesloten wordt in de podcast in een gesprek met Tjalling, de gedichten van Emily Dickinson zullen centraal staan. De leerlingen kunnen daar hun eigen bewerking van maken en dat in de podcast bespreken met Tjalling.

Aflevering 4, Titel: Meet en Greet
Direct aansluitend aan het concert op 24 november 2024 zullen aan een tafel in de foyer reacties en reflecties gepeild worden bij mensen die van te voren gevraagd zijn om iets te vertellen over hoe ze het gevonden hebben. Bezoekers, de leerlingen uit de podcast, koorleden, orkestleden en Tjalling. Ook kunnen mensen die nog iets toe willen voegen even aansluiten aan de tafel. Dit is dan de laatste podcast.

De eerste drie afleveringen zullen in september, na de zomervakantie, op alle kanalen te beluisteren zijn.

Eerdere concerten van Concordia

zaterdag 4 mei 2024
Herdenkingsconcert ‘Annelies’, aansluitend aan de dodenherdenking in de Prinsentuin. Een koorwerk van James Whitbourn, voor koor en sopraan-soliste, met begeleiding van klarinet, viool, cello en piano. De teksten zijn vrijwel geheel (vertaalde) citaten uit het dagboek van Anne Frank. (Voor nadere gegevens zie flyer I en flyer II.

zaterdag 18 november 2023
‘Muziek van verlangen en troost’. Een mix van muziek over een periode van 150 jaar geleden tot nu. Muziek van bekende componisten zoals Rossini, Brahms, Schubert en Haydn en van minder bekende componisten zoals Egil Hovland, Eleanor Daley en Bob Chilcott. (Voor nadere gegevens zie flyer)

zaterdag 18 maart 2023
‘Sunrise Mass’ van Ola Gjeilo en ‘Mass’ van Steve Dobrogosz (voor nadere gegevens zie flyer)

vrijdag 4 november 2022
‘Gloria’ van Francis Poulenc en ‘Ein deutsches Requiem’ van Johannes Brahms (voor nadere gegevens zie flyer)

zondag 14 april 2022
‘Matthäus Passion’ van Johann Sebastian Bach, door Concordia opgedragen aan haar repetitor/pianiste Griet Talsma (voor nadere gegevens zie flyer)

zaterdag 27 november 2021
‘Oratorio de Noël’ van Camille Saint-Saëns

vrijdag 22 november 2019 
‘Messa da Requiem’ van Giuseppe Verdi (voor nadere gegevens zie flyer)

zaterdag 4 mei 2019
‘Requiem’ van Christopher Wood (voor nadere gegevens zie flyer, artikel in het Friesch Dagblad en recensie in de Leeuwarder Courant)

donderdag 22 november 2018
samen met operakoor Amadeus: ‘Canto General’ van Mikis Theodorakis (nadere gegevens zie flyer, ons promotiefilmpje op YouTube en het artikel in de Leeuwarder Courant over de Canto en onze uitvoering ervan)

zondag 17 december 2017
‘Weihnachtsoratorium’ van Johann Seb. Bach (nadere gegevens zie flyer)

vrijdag 10 maart 2017
‘Messe Nr. 2 in G-Dur’ van Franz Schubert, ‘Nänie’ van Johannes Brahms, ‘Symfonische dansen Nrs. 1 & 4’ van Edvard Grieg en ‘Mass’ van Steve Dobrogosz (zie flyer).
Voor de recensie in de Leeuwarder Courant klik hier.

zondag 6 november 2016
‘Messe in C’ van Josef Rheinberger, ‘Dona nobis pacem’ van Peteris Vasks, ‘Kol nidrei’ van Max Bruch, met als solist de jonge cellist Caspar Westerman, en ‘Sunrise Mass’ van Ola Gjeilo (zie flyer)

zondag 20 maart 2016
‘Matthäus Passion’ van Johann Sebastian Bach in de bewerking dd. 1841 van Felix Mendelssohn Bartholdy (zie flyer)

vrijdag 27 november 2015
‘Requiem in C’ van Charles Gounod en ‘Mis in D’ van Antonin Dvorak (zie flyer)

woensdag 29 april 2015
samen met operakoor Amadeus: ‘Elias’ van Felix Mendelssohn Bartholdy (zie flyer)

zondag 2 november 2014 (Allerzielen)
‘Ein deutsches Requiem’ van Joh. Brahms (zie flyer)

zondag 4 mei 2014 (Dodenherdenking)
‘Memoriam Facimus’ en ‘Gebed om vrede’ beide van Bernard Smilde (zie flyer)

woensdag 13 november 2013
‘Requiem’ van Wolfgang Amadeus Mozart (zie flyer)

donderdag 21 maart 2013
‘Messiah’ van Georg Friedrich Händel (zie flyer)

zondag 28 oktober 2012
‘Carmina Burana’ van Carl Orff (zie flyer)

Goede Vrijdag 6 april 2012
‘Matthäus Passion’ van Johann Sebastian Bach (zie flyer)

vrijdag 18 november 2011
‘Stabat Mater’ van Josef Gabriel Rheinberger, ‘Missa Festiva’ van Alexander Gretchaninoff, ‘Requiem’ van Bob Chilcott (Nederlandse premiëre), en ‘The Lord is my Shepherd’ van John Rutter (zie flyer)

zaterdag 9 april 2011
‘Die Passion’ van Heinrich von Herzogenberg (zie flyer)